Besøg på et plejecenter

Ikke alle er forberedte på dagligdagen, som den tager sig ud på et plejecenter. Der er problemstillinger og udfordringer, som kan være gode at kende til, inden du møder dem.

Omkring 80 % af beboerne på de danske plejehjem er demensramte. Derfor er det en fordel af have et vist kendskab til denne sygdom, inden man tager ud på besøg. TrygFonden har bedt Birgitte Vølund, demensspecialist, om at skrive et blogindlæg om, hvordan man bedst forholder sig til personer med demens. Læs det her

Forskellige grupper af beboere

Du kan være heldig at besøge en beboer, hvor samtalen glider let og ubesværet. Måske taler I mest om din dejlige hund, måske vender I naturligt den øvrige verdenssituation. Men det kan også være, at beboeren er usikker og tilbageholdende på trods af sin nysgerrighed og ønske om besøg. Vedkommende kan være udfordret af sin tilstand, for eksempel på grund af en demenssygdom, eller hvis vedkommende lider af kroniske smerter, der er meget hårde for kroppen og psyken. Det er en god idé at tale med plejecentrets personale om, hvorvidt der er særlige forholdsregler, der bør tages. 

Svære situationer

Det kan være svært at se mennesker have handicap og forskellige lidelser. Og det kan selvfølgelig ske, at en beboer, som du jævnligt besøger, pludselig dør. Hvis du finder, det er for svært, kan det være en rigtig god idé at tale med personalet på plejecentret om, hvordan du kan håndtere kommunikationen og samværet med beboerne bedst muligt. De er uddannet til dette arbejde og har ofte mange års erfaringer med sig. Derfor vil de sandsynligvis kunne hjælpe dig.